вторник, октомври 07, 2014

Пролетни Родопи- TOUR 62/ май 2014 - част 5

                        Отново на Моняк

Въпреки че отметнахме всичко по предварителният списък (част 4), че и отгоре, пътят сякаш сам ни отведе до живописната местност, където се е издигала крепост „Моняк”.Никога няма да забравя кафявата табела „Моняк”, която преди цели шест години, ни отклони от пътя. После пеш се изкачихме на връх Шеста крепост (586м) и останахме като поразени от вълшебната гледка, която се разкри пред нас- язовир Студен кладенец, селата на отсрещният бряг, град Кърджали,  виждаше се дори стената на яз.Кърджали, а картината завършваше с дълбочина в диплите на Родопа планина.
От тогава досега, това място е един от фаворитите ми. Колкото и да се връщам, пак няма да ми омръзне.
Както и преди шест години, така и сега, нещата не се бяха променили кой знае колко, освен че пътят, който сочи табелата, беше затапен с купчина камъни и пръст. Отбихме се през село Широко поле, но там табели вече нямаше. Някъде към края на селото, учтив дядо ни упъти и по някакви разбити пътища стигнахме до разклонението, от което се продължава пеш. Разходката е доста приятна, а и в късният следобед случихме на време.
Целият ден времето беше изцяло на наша страна и се намирахме далеч от дъжда. 
След около 20 минути вече бяхме горе. Там ни посрещнаха самотните останки от крепостната стена на средновековната „Мнеакос” или в наши дни известна като „Моняк” или „Монек”. 

Още малко по-нагоре и ето и нея- величествената гледка. Оставаш без думи. Мълчиш и съзерцаваш простора пред себе си. Мястото е някак специално. Ние го чувстваме такова.

 
 

 


 

Обратно по пътя  


слънцето се канеше да се скрие и да отстъпи място на нощта, но преди това разкри още малко от красотата на планината.

 

 
 
С това приключи и този дълъг ден. 
 

На следващият, трябваше да напуснем, поне засега красивите, изпълнени с мистика и магия Родопи, но пък имаше какво още да видим .......

Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!

                                                                                                                    


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар