Скритата красота на Източна Стара планина - TOUR 121

  Връх Каменяк, Камчийска и Еминска планина, Добровански скални гъби

Поглед към Трите Каи в посока врък Каменяк

Първата, малко по-различна обиколка за 2022 стартира в средата на февруари,  с пътуване в ниските части на Източна Стара планина. А целта - връх Каменяк (Каракъзълджик) - 627,1 м.н.в - най-високата част от Камчийска планина. И както обикновено се оказва, търсим красота далеч от нас, а най-близо има  скрити толкова съкровища.

Камчийска и Еминска планина са дялове от Източна Стара планина, простиращи се в областите Варна и Бургас, разположени между река Луда Камчия и Черно море и разбира се, част от маршрута Ком-Емине.

Отбивка преди Дъскотна (посока Провадия-Айтос), към село Ясеново ни отвежда към спомени за Родопи и селата, подредени като наниз около Юндола. Да, но ние сме в Източна Стара планина, а тукашните села  Ясеново, Снежа и Заимчево ни спират дъха.

село Заимчево

село Заимчево

Високо сме, макар и на не повече от 600 м н.в. Поляни с минзухари, дъбови гори и какво да видим - Трите Каи

трите каи

В Заимчево, въпреки силния вятър, ни захласват страхотни пасторални пейзажи.

село заимчево

По макадам, тук-там по северния склон с остатъци от сняг се изкачваме нагоре през Камчийския дял на Стара планина. Вярно, почти с кола стигаме до върха. Но пък видимостта е уникална и разполагаме с толкова възможности за съставяне на по-дълъг и развлекателен пешеходен маршрут за предстоящите по-топли дни. Намираме точката, която ни уведомява, че сме се добрали, без кой знае какви усилия (освен силния вятър) до върха. Забутана в някакви храсталаци и коренища, гордо означава връх Каменяк.

връх каменяк

Докато хапваме сандвичи и се наслаждаваме на простора открил се от северната страна, чак до Девня и Петрича, обсъждаме маршрута на трасето Ком-Емине и тайно, но благородно завиждаме на престрашилите се. 

от връх каменяк на север

от връх Каменяк

Връщаме се в спомените си как, кога и къде през времето сме пресекли, засекли и вървели по маршрута. Ком-Емине минава в подножието на връх Каменяк и започваме да следим маркировката. Макадамът се промъква покрай чешми, дъбови гори и още поляни осеяни с пролетни минзухари. 

минзухари


На юг и запад просторът продължава да удивлява.


Неусетно пристигаме в пределите на село Каменяк. Първото, което виждаме е сграда, наподобяваща ферма за добитък. Подпитваме и се оказва, че сме едва на километър от местната мандра. Отправяме се директно и решаваме да вземем почти от всичко налично, с което разполагат в момента. За проба. Доволни от находката потегляме към Еминския дял.

Докато пътуваме, вятъра роши облаците, а топлите лъчи на слънцето излъчват перфектната светлина по това време на деня. 


Учудват ни местните мини езера. Почвата и тревата, напомнят някак за степта. Задържат вода и така образуват тресавища, а на места цели езера.
По едно време сякаш бяхме попаднали в сюжет от „Малка къща в прерията“ .


Обиколката ни продължи към Добровански скални гъби. И след повече от десетилетие пак сме там. Все още е така прекрасно – усамотено, с откриваща се вълшебна гледка към морето.

добровански скални гъби

добровански скални гъби

На връщане избрахме Дюлинския проход – живописен, изключително крив, на места доста поразбит, но възприет, като достоен финал в търсене на красотата на Източна Стара планина.

Разбира се, вечерта премина в дегустация. Впечатлени сме от сиренцето и кашкавала от Златната колекция, зреещ във восък на Фермерска мандра Каменяк.


Замисляме последваща обиколка ..може би още щом осезателно се запролети за още по- живописни кадри :)

Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря! 


Коментари

Популярни публикации