неделя, юли 21, 2013

Кайнарджа, област Силистра – TOUR 37 
Историческа чешма с.Кайнарджа
По случай днешната дата 21.07.2013, която е от изключително историческо значение ще направим едно представяне на село Кайнарджа, община Кайнарджа,обл.Силистра.
в околностите на Кайнраджа
Писмени свидетелства за съществуването на селото датират от 1583г. Попада в източната част на Дунавската равнина и е общински център. Намира се на около 30 км от областният град Силистра.
в околностите на Кайнраджа
Легендите разказват, че е основано от 7 рода, а археологически проучвания откриват следи от тракийско и римско време.
Районът е особено подходящ за туризъм и през последните години се прави всичко възможно за популяризирането му.
Един от културно-историческите паметници е „Голямата чешма” е отразява значимо събитие от нашата история.
Историческа чешма с.Кайнарджа

Историческа чешма с.Кайнарджа

На 21.07.1774г. край извор в село Кючук Кайнарджа е подписан Кючуккайнарджанският мирен договор между Русия и Турция след поредната  война, водена по това време от руската императрица Екатерина II

Историческа чешма с.Кайнарджа

Една от клаузите на договора предоставя покровителствени права на Русия над християнското население в цялата Османска империя. Този договор повлиява и на по-нататъшното развитие на националноосвободителните борби. Оригиналът на договора се съхранява в Централния държавен военно-исторически архив в Москва.
Именно на мястото, където е сключен, е поставена паметна плоча, а по-късно изградена и чешма в чест на събитието. 
паметна плоча в чест на подписване на Кючуккайнарджанският мирен договорОт 1994г. датата се чества с културни прояви на всеки пет години. Обособен е парк, където през пролетните и летни месеци е цветно от малките градинки и колоритно от събития, народни песни и танци.                                                                    
Историческа чешма с.Кайнарджа
Историческа чешма с.Кайнарджа
През 2009г. е поставен и паметник на императрица Екатерина II Велика, а от 2012 година по Европейски проект беше изграден туристически информационен център, който е отворен за посетители. Водят се беседи за историята на района, предлагат се туристически материали и сувенири и т.н.
паметник в чест на Екатерина Велика
Историческа чешма с.Кайнарджа- туристически информационен център
парк Историческа чешма с.Кайнарджа- туристически информационен център

По проект е оформен и туристически маршрут през съседните села – Светослав, Господиново, Средище, Стрелково до Каменци. Районът е богат на чешми, предвид липсата на повърхностно течаща вода (реки), много храмове, тракийски светилища, скални манастири и живописна природа.
Храм Св.Архангел Михаил -1906г. - с.Светослав ( до 1942 г.Голяма Кайнарджа, до 1878г. Бююк Кайраджа)
Храм Св.Мъченици Марк и Юли Доростолски- с.Господиново 2005г.
 
паметник на загиналите във войните кайнарджанци- с.Кайнарджа
Всяка година към края на месец юни се провежда местения фолклорен фестивал „Край чешмата под върбата”.
В селото освен от „Голямата” чешма, местните използват да пълнят изворна вода за пиене и от „Еседжик” Тук все още можете да чуете песните на коледарите по Коледа. Да ви потупат за здраве кукерите по Сирни Заговезни. 
кукери-с.Кайнарджа

Предходните години за посрещане на Новата година са се организирали конкурси за най-вкусно приготвена лютеница, кравай, най-красива сурвачка, картичка.  Ще бъде хубаво тази традиция да бъде запазена.
Друг паметник на културата е православния храм „Св.Троица”, построен през далечната 1861г.
храм „Св.Троица”- Кайнарджа

В сравнение с много други села в България, в Кайнарджа все още функционира местното основно училище, което е открито като килийно още през 1830г.
Родилният дом е закрит през 1979г. На негово място обаче е открит дневен център за стари хора. Разкрит е и център за настаняване от семеен тип за деца.
При първото ми посещение в Кайнарджа се почувствах странно. След стръмният баир от разклона към селото, сгушен между гори от двете му страни, пред мен изникна селцето и изпитах чувството, че вече съм била на това място. Колкото повече неща научавах, толкова по-интересно ми ставаше. Това  кътче от България е много специално за нашия екип. 
към Кайнарджа
в околностите на Кайнраджа
На 1ви май  традицията повелява организирането на барбекю, на открито в местност „Киселата кулачка”.
На църковният празник на „Св.Дух” на площада всяка година е и панаирът - има захарен памук, балони, свирки ...сборът на селото.
От края на месец септември 2012, в община Кайнарджа беше поставено улично осветление, захранвано със слънчеви батерии.
Хубаво би било да се предостави на туристите възможност да опитат от местното вино, сорт Каберне Совиньон. В Кайнарджа функционира и винарска изба, като голяма част от продукцията е за износ. Пчеларството също е с добри традиции и би представлявало интерес за туристи.
Към местното читалище има няколко колектива, които участват в много конкурси и фестивали, представяйки местни песни, танци и т.н. както в района, така и в цяла България.
По повод 239 годишна от подписването на Кючуккайнарджанският мирен договор ще се проведе вторият национален фолклорен фестивал за народни хора „ С ритъма на сърцето”-21.07.2013 10.00часа, в парка около Историческата чешма.
Предстои и мероприятие -есенна изложба с дарове от  природата „Плодородна и златна”
Кайнарджа е известна и със своето летище Ребус”, където може да полетите за удоволствие над каньоните на Сухоречията, да правите снимки, да скачате с парашут.

Близостта до Силистра, всички чаири, необятните полета, суходилията в района и причудливите скални образувания , многобройните исторически събития превръщат Кайнарджа и околоността в една по- една привлекателна дестинация.
От есента 2017 функционира и новият ГКПП между Кайнарджа - Липница (Румъния).
А какво може да видите там в рамките само ден ?>>> отвъд ГКПП Кайнарджа - Липница

 
Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!Още публикации за района ..

тракийско скално светилище Баджалията

TOUR №2/  август 2008


крепост Меджиди Табия- Силистра

 TOUR №6

Непопулярен маршрут през Добруджа
Няма коментари:

Публикуване на коментар