неделя, май 05, 2013

Великденска разходка- TOUR 27По случай един от най- големите православни празници, днес ще представим на нашите приятели пътешественици една обиколка до няколко храма, посветена на празника. Какъв по-подходящ ден за едно такова начинание?!
Ще запалим  свещичка за здраве   и  „Христос Воскресе!”

Разбира се, туристическата обиколка ще е за всички пътешественици по душа.
Ще се отправим към град Елена „Българският Витлеем”. Причината да бъде наричана така е, че през Възраждането, това е бил единственият български град с три църкви.
Преди това обаче ще отскочим до Присовският манастир „Св.Панталеймон”. 


Манастирът се намира в едноименното село Присово на около 5 км южно от В.Търново. Основан е през 1870г. Отдалеч може да се забележи осемстенната камбанария. Пристъпвайки през прага, пролетното слънце огрява красив и добре поддържан двор, а насреща се издига симпатична църквичка.

Само на около 12 км от манастира „Св.Панталеймон” се намира друг, много важен в исторически план за България манастир, а именно Плаковският манастир „Св. Пророк Илия”


До него се стига като първоначално се поеме на изток от Присово и  на около 3 км се достигне разклон, от който трябва да се насочите към с.Велчево. Ако поемете към с.Плаково, което е в южна посока от Присово ще може да видите и Присовският манастир „Св.Архангел Михаил”, но той не попадаше в списъка на днешния маршрут.
Лично на мен, Плаковският манастир ми въздейства по особен начин, който няма как да опиша с думи. Уредничката ни разказа накратко историята на манастира, от която останахме още по-впечатлени. Той е изграден още през времето на Втората Българска държава. Няколко пъти е бил разрушаван и опожаряван. Сегашният си облик придобива едва през 17 век. 

Голяма заслуга във възстановяването и изграждането на жилищни сгради към манастира, както и на величествената камбанария (висока 26 м) има прословутият майстор Уста Колю Фичето.

През 1835 г. , точно в този манастир е организирана Велчовата завера. Така именно манастирът попада в историята на страната ни. Уникално място.

Живописният Еленски Балкан е осеян с манастири. Може би причината се крие в това, че районът е изключително близо до старопрестолният град В.Търново.
Само на 2 км  в източна посока от Плаковският манастир, посещаваме и Къпиновският (Капиновският) манастир „Св.Николай Чудотворец”. Той е разположен на брега на р.Веселина. Величествен. 
Прекрачваме прага и поемаме навътре. 


Тук пролетта е осезаема, предвид хубавите цветни лехи с лалета.  
Манастирът е основан през 1272 г. Съдбата му е сродна с тази на повечето манастири. Бил е разрушаван и опожаряван многократно.
Възстановен е някъде около 1835г.  Този манастир изиграва голяма роля в подготовката на Априлското въстание.
Днешният облик на Къпиновският манастир е изграден от двата параликса, жилищните и стопански сгради и църквата „Св.Николай ‘.


Само на няколко метра от манастира се намира Къпиновският водопад, който събира плажуващи и къмпингуващи през лятото. Преди да достигнем до него преминаваме през „магическа” гора.

Време е да поемем към град Елена. В списъка с манастири си отмятаме няколко, които ще посетим някой друг път.
Малко преди град Елена, поспираме в китните околности на яз.Йовковци .

В град Елена ни посрещна една от трите гореспоменати църкви, а именно „Рождество на Пресвета Богородица” 
и едно от архитектурните богатства на града – улицата с Петте Хаджидимитрови къщи, но погледнати различно.
Старопланиснкото градче е разположено в подножието на Еленския Балкан, в долината на Еленска река. Вековни широколистни гори, планински реки и красива природа, предопределят Елена като едно прекрасно кътче за отдих и туризъм. През 18 век и 19 век, градът е процъфтявал, благодарение на развитието на занаятчийството, търговията и културата. Еленчани са дали голям принос за Възраждането на страната ни. Тук ще откриете много архитектурни паметници.
Разхождаме се из тесните улички и разглеждаме навсякъде. 

Може би съм споменавала и то неведнъж, но обожавам такива градчета и селца. Страхотно удоволствие ми доставят калдъръмени улички, стари къщи и изобщо архитектура от  възрожденската епоха на България.
Отправяме се към няколко емблематични за град Елена забележителности:
Даскалоливницата и часовниковата кула зад нея. 

Даскалоливницата е създадена през 1844г. като училище- с класни стаи, учителска стая. Днес в нея може да разгледате експозиция „Елена през епохата на Възраждането”. На метри от нея се намира първата светиня на града, съществувала още преди 16-ти век- църквата „Св.Никола”.  Построена така че да не привлича особено внимание като е вкопана в земята. 


Непосредствено зад нея се извисява куполът на внушителният храм „Успение на Пресвета Богородица” от 1800г. (малък параклис)-1837г. (голяма и красива църква). „Успение Богородично” е най-голямата църква в цяла Северна България до Освобождението. По-интересният факт е, че църквата е била построена с материали от местното кале. 

Тя е и важен архитектурен паметник и символ за града. 
Ето и камбанарията, която е изградена по-късно 1912г. 


Минаваме и до нея.
И така.....град  Елена е притегателно място за посещение! Запазени са над 100 паметника на културата, като седем от тях са с национално значение..Има много музеи, както и природни забележителности,  на които ще посветим специална обиколка. Налични  са маршрути и екопътеки с маркировки. Това е изходна точка за връх Чумерна, връх Острец и т.н. Няколко хижи са на разположение на планинарите. Изобщо за всекиго по нещо.
Време е обаче да приключим и тази обиколка...


=======================================================Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар