събота, ноември 03, 2012

Поглед от Невша към Венчан и обратно- TOUR 9

Едно невероятно кътче от красивата природа в България е каньонът на река Провадийска. Осеян с много плата, образувани от притоците на реката, някои от които с еднаква височина, покрити с гъсти гори, тук - там изпъкнали скали. Все детайли от един живописен пейзаж.


Районът от Провадия до Шумен е осеян с природни забележителности, скални феномени, ниши и манастири, антични калета и крепости и още множествено завладяващи обекти и находки. Вече беше оповестен и факта, за откритието на най-старото европейско селище. Не къде да е, а именно край Провадия (Провадия – Солницата). 

Фото- разходката си можем да озаглавим  „Поглед от Невша към Венчан и обратно”!
 Платото, което се издига над село Невша ( Варненска област) ,
с.Невша- снимка от платото над него


известно като „Дюза”е защитена местност, включваща характерен ландшафт, скални образувания, останки от скален манастир, различни екземпляри от флората и фауната, като някои от представителите им са в Червената книга на България. Платото се разделя на две части - източна (Голямото Було) и западна (Малкото Було). Точно те попадат в границите на  резервата. Характерни за тях са скалните ниши, а в района има и много пещери. Този скален манастир посетихме няколко години по-късно. Ето линк, който ще ви отведе до него >>> Манастира

Гледките, които се разкриват са толкова красиви, че човек може да се взира в простора с часове.


Ако останете и по-дълго време има голяма вероятност да видите  влак. 


В подножието е отсечката от ЖП линията, част от  първата Ж.П линия Русе-Варна (1866г.). Равнинните части в каньона на река Провадийска са обработваеми площи, които със своите нестандартни геометрични форми допълват пейзажа.От Дюза към съседният хълм, съвсем ясно можем да различим очертанията на друг феномен, т.н.”Пробит камък”.Представлява камък с трапецовидна форма, изсечен в средата. 
Предполага се, че това е дело на траките. Използван като древна обсерватория  или свързан с техния култ към слънцето. По време на равноденствие, залезът на слънцето съвпада с дупката.
 Той е близо до с.Венчан и другото по-известно плато Калето (обект на друга обиколка).
Поглед към "Дюза"Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!


--------------------------------
Още от района ще откриете тук:  
------------------------------------------------------

 

 

 

 Няма коментари:

Публикуване на коментар