Провадия – Солницата – TOUR 108/ септември 2017

сред археологическите находки 


Навремето често си мечтаех да бъда археолог, особено след поредицата „Индиана Джоунс“. Като тинейджър, установих, че това не е било просто детска мечта и дори обмислях дали да не уча археология. Е, животът ме запрати в съвсем друга посока, но археологическите разкопки винаги са ме привличали и се чувствам особено , когато се озова на такива места. Попадам в различни епохи, а съзнанието ми рисува въображаеми картини от миналото.
Така и днес се озовахме в една далечна епоха. В най-старото, открито до момента укрепено селище в Европа  -  Провадия - Солницата.


Мястото всъщност се намира в двора на съвременното предприятие „Провадсол“, което извършва добив на каменна сол и производство на разсол (воден разтвор на натриев хлорид). По тази причина Солницата все още не е със статут на туристически обект. Радостното е, че в близко бъдеще се очаква това да се промени.
За 22,09,2017 бе обявен „Ден на отворени врати“ и екипът на „Обиколки със Сиело“ се възползва от възможността.
Когато пристигнахме, пред завода вече имаше тълпа от хора, други продължаваха да прииждат. Изобщо не очаквах, че толкова хора ще проявят интерес.
Археолозите учтиви и усмихнати, посрещаха всички и ги насочваха.
Солницата представлява древен  град , датиран от  VI-Vв. пр.н.е, което практически го прави и най-старият в Европа. Селището се е развивало благодарение на производството на сол , която неговите обитатели, добивали чрез изпаряването на разсол (воден разтвор на натриев хлорид) , който поставяли в тънки, глинени съдове и загрявали в горещи пещи. Концентрацията на солта в 1 л. разсол е максимум 330 гр. За сравнение солеността на моретата и океаните е 35гр/л.  И за приблизително едно денонощие са се добивали около 100 кг сол. 


Пренасяли са солта по течащата тогава Провадийска река, после по море и така до Анадола.
Древната структура е имала жилищна част и производствени помещения.


Праисторическата могила лежи върху слоеве живот и епохи, а в основата ѝ се намира единственото находище на каменна сол на Източните Балкани.
„Солта е била ценен ресурс“, така ни посрещна проф. Васил Николов, ръководителят на археологическите проучвания. Тя е давала възможност на обитателите да се издържат, търгувайки с нея, но в същото време е трябвало и да се пазят.


Освен жилищни, двуетажни къщи, са открити порти, защитни укрепления, некропол, още много съдове и предмети.


Но стига подробности, за да ви е интересно, когато отидете на място.
Ние влизахме на групи от около 50 човека, с водач, като на най-важните места имаше и други археолози, които подробно разказваха за своите проучвания, открития и отговаряха на въпроси.

Беше ветровито и хвърчащият на талази прах, като в уестърн,  някак чаровно допълваше атмосферата.
Мястото е уникално. Много хора дори не осъзнават колко е старо. 
Атмосферата е завладяваща.

 Предстои още много работа и вероятно още интригуващи открития.

А за нас остава да чакаме обособяването на Солницата като туристически обект.


 Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!


Още публикации сред археологически проучвания:
================================================


#  Петрич кале и (Аврен) Бобата



#  Археологическият резерват " Дуранкулашко езеро"






Коментари

Популярни публикации