с.Пет Кладенци и обиколка в радиус от 64 км на Североизток- TOUR №11



За тази обиколка сме подготвили кратък материал за едно малко скътано от главните пътища село в Северна България. Районът около него е наситен с интересни забележителности,  някои от които не така популярни.
Само на 8 км от гр. Бяла (Русе), на 6 км от Борово, на 53 км от Русе се намира с.Пет Кладенци. Заобиколено е от гори и е на цели 259 м.над.височина (за сравнение Бяла е на 55 м над.в.), с чист въздух ,снежни зими и прохладно лято. 

местната църква
 Населението е едва 55 човека (2011г.). Името идва от турски – „беш бунар”- пет кладенеца. Твърди се, че на времето в селото е имало 5 кладенеца, но в момента, те са три. 


Селото е популярно и като „царско село”. Това име придобива през 1946 г., когато се провежда референдум в страната за смяна на държавното управление преминаване от монархия към народна република. Тогава всички от  селото гласуват за монархия.
Красиво и спокойно кътче от него е  микро язовирът, даден под аренда, където добре се развива спортен риболов. 



Привечер е толкова тихо. Чуват се само жабите и щурците. 

 
Както във всяко село и тук си има чешма, 



а при ясно време и хубава видимост от разклона за селото се разкрива прекрасна гледка към Ботевия дял на Стара планина.
Снимката е направена от приблизително 101 км/220 градуса от Ботевия дял (Стара планина), по пътя Бяла-Попово, на разклона между Бяла, с.Пет Кладенци и с.Бистренци
Снимката е направена от приблизително 101 км/220 градуса от Ботевия дял (Стара планина), по пътя Бяла-Попово, на разклона между Бяла, с.Пет Кладенци и с.Бистренци


В близост до него  могат да се открият разнообразни места за посещение и разходки, като например:

В град Бяла, забележителностите, които могат да се видят са:
- Музей на Руско-Турската Освободителна Война, чиято сграда по османско време е била на Мехмед бей, управлявал града. По време на войната  там е живял Руският император Александър II.

- църквата „Св.Георги” и часовниковата кула, разположени в центъра на града.


- както и небезизвестният мост на Колю Фичето над р.Янтра, с дължина 276 м.


- няколко паметника на известни личности като Юлия Вревская, работила като милосърдна сестра по време на Освободителната война; на Панайот Волов, загинал във водите на р.Янтра при Бяла и на небезизвестният като име руски хирург Николай Пирогов - посетил Бяла през ноември 1877 година. 

В съседното на Пет Кладенци село Копривец (8.5 км) по посока гр.Попово се намира манастирът „Св.Петка” още от Второто Българско царство.

 В същата посока, интересна забележителност е късноантичната крепост „Ковачевско кале”, изградена през IV  век върху тракийско селище. 
 
Находките от разкопките са изложени в музея в гр.Попово.

В друга посока пък е гр.Борово. Там е открито сребърно, тракийско съкровище, известно като Боровското съкровище. Състои се от много ценни предмети, които са изложени в Националния Исторически музей в София.
През гр.Борово преминава железопътната линия Русе – Г. Оряховица - Ст.Загора-Димитровград - Подкова.
От Борово към с.Каран Върбовка, от части пътя минава покрай р.Черни Лом и на няколко места я пресича чрез каменни мостове. Скалните образувания присъстват  доста в пейзажа и по нищо не отстъпват на тези по долината на Бели Лом, които обаче са много  по-известни. В покрайнините на Каран Върбовка се намира манастирът  „Св.Марина”, основан също през Второто Българско царство.


 Известен с лековитите свойства на водата, извираща там.  

От Каран Върбовка продължаваме към с.Крепча и тамошния скален манастир, като до него може да се стигне и през с.Ковачевец или Попово. 


Манастирът се намира на 2 км от центъра на селото по посока с.Голямо Градище. Разположен е на три нива върху скален венец. 


Известен е с два старобългарски надписа на кирилица, изсечени в стените. За единият от тях има хипотеза , че е най-ранният открит на Балканите.

Друга интересна посока в района е от град Борово към Русе през Две Могили (стария път за Русе). Започваме с пещерата „Орлова чука”. Лично нашето посещение там (2008г.)  беше "УАУ".


Изобщо не очаквах да видя такава красота, а се оказа, че пещерата е втората най-дълга в класацията на българските пещери. 


Екскурзоводът ни предложи и други интересни факти, но не мисля да ги споделям, за да е интригуващо  за тези, които все още не са я посетили.
След „Орлова чука” , в близост до с.Червен, високо върху скалите са разположени останки от величествения Средновековен град „Червен” – с голяма военна, културна, административна и църковна значимост за Второто Българско царство.


 Днес той е обявен за архитектурен резерват.


Прави впечатление, че повечето от дестинациите наоколо и местата за посещение са свързани с Второто Българско царство...
Но да не се отклоняваме. Поречията на реките Черни,  Бели и Мали Лом (приток на Бели), които след с.Иваново се сливат и образуват р.Русенски Лом, определят територията на живописния природен парк Русенски Лом.



 Една от най-уникалните находки в границите на парка е в района на с.Иваново - археологическият резерват „Скални църкви”, който включва  руините на скалния манастир "Свети Архангел Михаил”. 
 
Скалният манастир "Свети Архангел Михаил" обединява шест относително самостоятелни комплекса от скални помещения. Те са известни като "Затрупаната" църква, "Кръщалнята", "Господев дол", "Съборената църква", "Църквата" и "Белберницата". Всеки от скалните комплекси има своя структура. 


Естествено промените, които протичат с времето в структурата на скалите са довели до събарянето на много от тях. В чертите на парка влиза и единственият функциониращ в България скален манастир - “Св. Димитър Басарбовски”, до с.Басарбово.


Между Иваново и Басарбово е разположено с.Божичен, което предлага интересни туристически маршрути.
Подходящ за релаксираща разходка е така известният в околността парк „Текето” или лесопарк „Липник”, до с.Николово. 


От с. Басарбово до парка може да се достигне през с.Червена вода или направо през Русе. Град Русе също има с какво да впечатли своите посетители, но на него трябва да му се посвети специална обиколка.
И така...ето ви един живописен и изпъстрен със забележителности маршрут.
Разбира се има още какво да видим в тази част от България и главно по Поломието, за което планираме нова обиколка J

 
Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!


10.06.2013 Актуално:
В новоиздадената карта на Движение "Опознай България - 100 Национални туристически обекта- "книжката с печатите" са добавени нови обекти, които са част от нашия маршрут в обиколка №11

Под № 50а  Ивановски скални манастири- с.Иваново 
Под № 50б  скален манастир "Димитрий Басарбовски"-с.Басарбово
Под № 50в  Манастир "Св.Марина"-с.Каран Върбовка

Под №50г  Музей "Освободителна война" и мостът на Майстор Кольо Фичето - гр.Бяла


Пътувай с БНТ 2 - от Град Бяла до Павликени

 Какво още може да откриете в околността:






















Коментари

  1. Адмирации за прекрасните снимки и увлекателното повествование! Със сигурност ще посетя със семейството си тези места и то благодарение на любопитството, което предизвика този пътепис!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!Щастлива съм, че съм ви насочила към интересни дестинацийки!:)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации