Вкусният фестивал на Добруджа- TOUR 80/ юни 2015

Празник на гърнетата в с.Зимница, добруджанската Зимница

 



Днес ще се отправим на едно вкусно пътешествие към Фестивалът на Добруджа - "Празник на гърнетата 2015", който се състоя за поредна година и вече е традиция за малкото добруджанско село Зимница.
Най-накрая и ние успяхме да присъстваме и можем да заявим, че сме очаровани от събитието и онези, които се бяха постарали да приготвят всички тези вкусни ястия..
Самото селце е малко и в момента в него живеят около 10 души, но хората се опитват да запазят духа и традицията.
Когато влязохме в селото, глъчката, миризмите на скара, които се носеха наоколо, музиката, която се чуваше, бързо ни ориентираха накъде да се отправим.
Вече имаше доста хора, а по средата на мегдана маси, върху които грижливо бяха  подредени и аранжирани местни, някои дори автентични ястия ("Стара кухня от Добруджа"), както и ястия от други региони ("Гостите на Добруджа"), решили да се включат в надпреварата за най-вкусна гозба.

 

 
 



Всички гости се тълпяха около масите и нямаха търпение да започнат да опитват от цялото това колоритно и вкусно разнообразие пред тях. За момента, обаче се запознаваха подробно с представените творения и разпитваха майсторите им за тънкостите и рецептите на техните произведения.

 
 


 




Сигурна съм, че всички познаваме малките питки, които са ни правили за закуска  добруджанките" .  Но колко от вас са чували за "Рязана чорба"и то по стара бабина рецепта? Оригиналност  определено не липсваше.








 





Докато компетентно жури обикаляше, за да оцени кулинарните шедьоври и да определи отличниците сред тях, наоколо ехтяха песни и се виеха хора. Беше истински празник на открито, с  настроение и много усмихнати лица. 




Дойде и времето да опитаме от ястията, които най- много ни грабнаха. ....
По-късно обявиха и победителите, а ние предоволни от приятно прекараното време се отправихме към къщи...
За следващият ден бяха предвидени още интересни мероприятия и гости. Надяваме се дъждовното време да не е провалило инициативата.
Е, ние нямахме възможност да присъстваме вторият ден, но с радост бихме се позабавлявали сред целия този шарен свят и догодина!
Освен фестивалът се порадвахме и на добруджански лавандулови поля...


 
 
 

Дано сме успели да ви провокираме и всеки от вас да е усетил Добруджа, истинската Добруджа...


 



Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!

Коментари

Популярни публикации