понеделник, април 08, 2013

Слънчева Калиакра- TOUR 23/ 2011

Днес, мрачното и дъждовно време направо ме потиска. Допълнително, оловното небе и дъждът осуетиха планираната обиколка за неделя.
Но поглеждайки през прозореца, забелязвам как пролетните капки дъжд, съживяват всичко наоколо. Дърветата се отрупани с цветове и тук там раззеленили се листенца. Тревата стремглаво е започнала да расте, а балконският ми здравец вече е напъпил.

Изведнъж се присещам за един топъл, слънчев и много цветен ден от края на месец май 2011г..,  когато решихме да се разходим до Калиакра. 
 

Пролетта отдавна беше настъпила. На прага беше лятото.
На познатото място палитра от цветове, заливаше сетивата ни. Спокойната, тюркоазена вода на морето, червеникавите скали, синьото небе, прошарено тук-там от бели облачета и експлозия от ярките червени цветове на маковете, покриващи скалите.. Повяването на бриза, плискането на вълните, мириса на морето, глъчката на чайките и гларусите, само допълваха идилията. Цялата картина излъчваше спокойствие, наслада и ме караше да се чувствам истински щастлива.


Ето за това си спомних през днешният сив и дъждовен ден.
Реших да споделя частица от тази вълшебна картина, а за останалото се надявам и вашето въображение да поработи.
Този ден много хора бяха решили да се поразходят по Северното черноморско крайбрежие и по-точно до дългият и тесен нос, известен с името Калиакра. Клифовият бряг и останките от крепостта привличат туристи , а и мястото е особено подходящо за разходка.


Дори самото име Калиакра, описва красотата, създадена от прибоя на вълните и ерозията на водата и на вятъра. Думата „Калиакра” произлиза от гръцки: „καλός“- красив/добър и „άκρα“- нос/крепост, и означава „красив нос“.
Калиакра е една от първите защитени територии в България и единствената, включваща защитена морска акватория. При по-голям късмет, в  природният резерват могат да бъдат наблюдавани корморани, делфини и други редки представители на флората и фауната.
За уреждане на музея на нос Калиакра, е използвана естествена пещера, където може да видите макет на цялата крепост, археологически находки и т.н.. От 2006 г. носът е осветяван от над 100 цветни прожектора, което го прави привлекателен и в по-късните часове на денонощието. Има и няколко паметника – плоча с барелеф, увековечаваща най-голямата морска битка в Черно Море  и победата на Фьодор Ушаков над турския флот. Това сражение се явява и последната морска битка от Руско-Турската война (1787-1792 г.). По-късно е издигнат и паметник в цял ръст.
Една от легендите разказва, че на мястото, където покровителят на моряците Св. Никола е бил похитен, сега е изграден параклис, символизиращ гроба на светеца.


Друга легенда твърди, че за да се спасят от турски преследвачи, четиридесет български девойки, завързват плитките си и се хвърлят в бурното море. Мястото, където намират смъртта си се нарича „Портата на 40-те девици”.


От северната страна на Калиакра ще откриете уникално красивото заливче, известно като Болата. Плажът, също попада в резервата. Ако сте в района, задължително трябва да посетите и мидената ферма „Дълбока”. По пътя между Каварна и с.Българево, на един километър преди с.Българево  има отбивка, която ще ви отведе на точното място.
Мидената ферма е разположена в чист екологичен район, което е от изключително значение за средата, в която се отглеждат мидите. Не очаквайте някакъв лъскав ресторант. 

Това е приятно местенце на скалистия бряг, където ще ви предложат разнообразни оригинални рецепти, приготвени с пресни миди и други морски продукти. Атмосферата на ресторантчето  е непринудена и винаги свързвам с море, рибари, мрежи и вкусна храна. 


От личен опит препоръчвам да не се отбивате точно по обяд през почивните дни. Навалицата е голяма. Освен това обстановката в късния следобед е много по-приятна. Няма глъчка и става някак по-романтично на фона на морето, бриза, вкусната храна...;)
Не знам за вас, но аз се размечтах.....

 Яяяя..и дъждът вече е спрял. Оловните облаци са се поразредили.
Дано и слънцето да успее да се покаже.


Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар