понеделник, март 25, 2013

ТуК-ТаМ през МАРТ 2013– TOUR 21/ част 3
Продължихме към Узана, Габрово! 
Пътят се вие нагоре и колкото по-нагоре се качваме става все по-студено. Зимата все още е тук. Сняг, вятър, студ. Почти не срещнахме други живи души. Няколкото селца по пътя, обаче разведряваха обстановката. На всеки разклон или табелата, висяха огромни мартеници, които напомняха за края на зимата. 

Селските чешми преливаха извън коритата си. 
На Узана ни посрещна мрачно и студено време. 


Разходихме се набързо в няколко посоки, защото вятърът беше нетърпим. Въпреки дебелите зимни якета, направо пронизваше костите. 


Разбира се, не пропуснахме географският център на България, измерен през 1991 г.
Ето и знакът, който олицетворява средата на територията на страната ни (42°45’ 58" северна ширина и 25°14’18" източна дължина). Местността Узана е предпочитана зимна дестинация, но тъй като аз не карам ски бих предпочела да си направя пешеходен преход из пътеките и горите през някой по-топъл сезон. 

В този момент, вятърът направо ми пречеше да мисля....:)
Мястото  е уникално посвоему. Намира се в подножието на вр.Исполин (1524м). От 2008 г. обектът е включен в Националното туристическо движение „100 национални туристически обекта" под № 19, заедно с Архитектурно-етнографски комплекс „Етър", Национален музей на образованието и музей „Дом на хумора и сатирата" в град Габрово. Наоколо има и други интересни дестинации за разглеждане. Разнообразието за туристите е голямо и в зависимост от предпочитанията им.
Ние бяхме решили да посетим руините на ранновизантийската крепост „Градище”.
Тази точка беше планувана  в  Обиколка 13 , когато открихвахме тайнствата на  крепост Хоталич до Севлиево , но тогава се наложи планът да променим плана. Времето ни показа други красоти. Но както сме казвали и преди , рано или късно ни се отдава шанс да наваксаме  пропуснатото.
За крепост Градище, естествено ползвахме „джаджата за навигация”. От местни хорица разбрахме, че се правят ремонти по част от пътя и се наложи да изберем различен маршрут. Отново се въртяхме из града, както в Тетевен. Няколко кръгчета, колкото да не загубим тренинг във въртенето в кръг и да опознаем улиците подробно. Нямам доверие на „джажата”...така да знаете. В крайна сметка с доста усилия и с преодоляването на стръмни баири, успяхме да „захапем” главния път, който трябваше да ни отведе до местността. Пътьом се отбихме в зоологическата градина. Останахме учудени, че не се заплаща вход. Разказаха ни, че зоопаркът е общински и е взето решение, входът за посетителите да е безплатен. Иначе, всеки пожелание, може да дари нещичко. Почти всички клетки бяха пълни, но повечето животинки се бяха изпокрили на топло. Времето определено се разваляше с всяка изминала минута.
Крепост Градище се намира на около 3 км югоизточно от Габрово. Пътят е асфалтов, има къде да се паркира. Мястото е подходящо и за пешеходен туризъм. Има си пътеки и маркировка.

Видяхме останките от крепостната стена, пазила подстъпите на Шипченския проход, както и основите на църква.
 
От мястото се откриват страхотни гледки към града и към връх Шипка. 


Въпреки не добрата видимост, успяхме да съзрем паметника на Бузлуджа и паметника на Шипка. 

Денят почти преваляше. Слънцето едвам просветваше зад облаците над върховете.

Май е време да приключваме и тази обиколка с надеждата скоро да попаднем на ново, интересно място във вихър от  вълнуващи приключения.
Край!!!

 Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар