Марцианопол, Вълшебният извор и едни по-различни Побити камъни- TOUR 14/ 2009



Марцианопол (Marcianopolis) или в наши дни град Девня.  
Много хора го възприемат единствено като район на химическата промишленост у нас. Всъщност това е бил един от важните градове на Римската империя, разположен по най-късият Римски път - от р.Дунав до столицата Константинопол (около IV век). Марцианополис е построен от император Марк Улпий Траян (Marcus Ulpius Trajanus). Според исторически източници, името на града произхожда от Марция (Marcia или Marciana) - сестра на императора. Както и много други градове в нашата малка България и Марцианополис е бил изграден върху останки от тракийско селище. По-интересното е, че тракийското селище е възникнало девненските извори (както са известни днес), които са най-големите карстови извори в България. Около 30 извора,  обединени в 7 големи групи. От тях води началото си река Девня. Водата от изворите е с постоянен дебит и температура от 18°C. Промените в климата не оказват влияние върху бликащата кристално чиста  вода. През Османското владичество районът около изворите се превръща във воденичарско селище.За съжаление в момента изворите са каптирани. Единственият, който може да се види  е „Вълшебният извор”. 

От неговите води се задвижва мелница, която е част от едноименен комплекс. 




Около извора е изградена стена, която позволява на туристите да се възхищават на бълбукащият дълбок извор, който е бил любимият на Марция и е известен още с нейното име. При хубаво слънчево време реката, чието начало дават карстовите извори е като вълшебна. 

Водата е кристална, а водораслите блестят в най-различни нюанси. Това малко кътче, заобиколено от забързания живот и нуждите на съвременния човек е като оазис .


В близост се намират Побити камъни -първата местност в България официално обявена за природна забележителност през 1938г., а за защитена, с цел опазване на уникални геоложки образувания, специфичен ландшафт и местообитания на редки и защитени животински и растителни видове през 1995 г.  Зоната на цялата „каменна гора”, обхваща 14 групи скални образувания, като започва южно от Белослав, продължава на север около града, после към с.Страшимирово, пресича шосе Е-70, автомагистрала Хемус и завършва около селата  Слънчево и Баново. Общата площ на всички групи е 253.3 ха. Нашата обиколка ще ви запознае с не толкова известната група „Канарата” , която за нас е по-различна и уникална.





фин, ситен пясък вътре в образуванията


Надявам се, възможно най-скоро да мога да добавя актуални  кадри  от тези места!!!
Приятни пътешествия!!!

Източници: 
1.Електронно списание LiterNet, 10.02.2004, № 2 (51)  Анастас Ангелов         

 

 
Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!


Коментари

Популярни публикации