Слънчева Калиакра- TOUR 23/ 2011





Днес мрачното и дъждовно време направо ме потиска. Освен това оловното небе и дъждът осуетиха планираната обиколка за неделя.
Но поглеждайки през прозореца, забелязвам как пролетните капки дъжд съживяват всичко наоколо. Дърветата се отрупани с цветове и тук там раззеленили се листа. Тревата стремглаво е започнала да расте, а балконският ми здравец вече е напъпил.

Изведнъж се сещам за един топъл, слънчев и много цветен ден от края на месец май 2011г..,  когато решихме да се разходим до Калиакра. 
 

Пролетта отдавна беше настъпила. На прага беше лятото.
А на познатото място палитра от цветове, заливаше сетивата ни. Спокойната, тюркоазена вода на морето, червеникавите скали, синьото небе, прошарено тук-там от бели облаци и експлозия от ярките, червени цветове на маковете, покриващи скалите.. 



Повяването на бриза, плискането на вълните, мириса на морето, глъчката на чайките и гларусите, само допълваха идилията. Цялата картина излъчваше спокойствие, наслада и ме караше да се чувствам истински щастлива.




Ето такава картина изникна в днешния сив и дъждовен ден.
Реших да споделя частица от тази вълшебна картина, а за останалото се надявам и вашето въображение да поработи.
В този ден много хора бяха решили да се поразходят по Северното черноморско крайбрежие и по-точно до дългия и тесен нос, известен с името Калиакра. Клифовият бряг и останките от крепостта привличат туристи, а и мястото е особено подходящо за разходка.



Дори романтичното звучене и самото име "Калиакра", описват красотата, създадена от прибоя на вълните и ерозията на водата и вятъра. 
Думата „Калиакра” е с гръцки произход: „καλός“- красив/добър и „άκρα“- нос/крепост, и означава „красив нос“.

Калиакра е една от първите защитени територии в България и единствената, включваща защитена морска акватория. При по-голям късмет, в  природния резерват могат да бъдат наблюдавани корморани, делфини и други редки представители на флората и фауната.
За уреждане на музея на нос Калиакра, е използвана естествена пещера, където може да видите макет на цялата крепост, археологически находки и т.н.. От 2006 г. носът е осветяван от над 100 цветни прожектора, което го прави привлекателен и в по-късните часове на денонощието. Има и няколко паметника – плоча с барелеф, увековечаваща най-голямата морска битка в Черно Море и победата на Фьодор Ушаков над турския флот. Това сражение се явява и последната морска битка от Руско-Турската война (1787-1792 г.). 

Една от легендите разказва, че на мястото, където покровителят на моряците Св. Никола е бил похитен, сега е изграден параклис, символизиращ гроба на светеца.



Друга легенда твърди, че за да се спасят от турски преследвачи, четиридесет български девойки, завързват плитките си и се хвърлят в бурното море. Мястото, където намират смъртта си се нарича „Портата на 40-те девици”.



От северната страна на Калиакра достигаме до уникално красивия залив Болата. Плажът, също попада в пределите на резервата. 



Ако се намирате в района, не пропускайте мидената ферма „Дълбока”. По пътя между Каварна и с.Българево, на един километър преди с.Българево  има отбивка, която ще ви отведе на точното място.
Мидената ферма е разположена в чист екологичен район, което е от изключително значение за средата, в която се отглеждат мидите. Но не очаквайте лъскав ресторант. 


Това е приятно местенце на скалистия бряг, където ще ви предложат разнообразни оригинални рецепти, приготвени с пресни миди и други морски продукти. Атмосферата на ресторанта  e непринудена и винаги свързвам с море, рибари, мрежи и вкусна храна. 


От личен опит препоръчвам да избягвате времето по обяд през почивните дни. Навалицата е голяма. Освен това обстановката в късния следобед е много по-приятна. Няма глъчка и е някак по-романтично на фона на морето, бриза и храната. ;)
Не знам за вас, но аз се размечтах.....


 Яяяя!И дъждът вече е спрял. Оловните облаци са се разредили.
Дано и слънцето да успее да се покаже.


Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!









Коментари

Популярни публикации