сряда, януари 23, 2013

Водопадът Куза скока- TOUR 17Водопадът Куза скока е едно от нашите специални места. Историята ни с него започна още през есента на 2008, когато основно си организирахме по-къси маршрути.
Търсейки забележителности в община Дългопол, съвсем случайно попаднах на  „водопад Куза скока”. По това време все още нямаше достатъчно информация в интернет и ни се наложи да търсим водопада  по „интуиция” или евентуално с питане.
Според оскъдните данни, с които разполагахме, водопадът трябваше да се намира в землището на с.Лопушна, община Дългопол.
Пътешествието ни стартира в един топъл ноемврийски ден .Пътят към Дългопол винаги е бил очарователен. 
мост над р.Голяма Камчия
Община Дългопол е разположена в Източната част на Върбишкия Балкан (Източна Стара планина). Реките Луда Камчия и Голяма Камчия, допълнително допринасят за красота на живописния район.
Както се оказа по-нататък – околността е наситена с природни феномени, руини, защитени местности и какво ли не още.
Първо забихме към някакъв хълм и стигнахме до кариера...
пейзажа от кариерата
 Нищо показателно и изобщо не намирисваше на водопад.
След това излязохме от селото, избрахме си една отбивка и се спуснахме към близката река. Тръгнахме по течението, като на няколко пъти я пресичахме. 
Излязохме до едни ниви и се запътихме  към хълмовете в далечината.

Обикаляхме с часове, по горски пътеки, през ниви, пак по реката, по каньона ѝ, но не долавяхме шум от падаща вода. Накрая, вече изморени, решихме, че ще се наложи да направим още проучвания и да се върнем подготвени. На 2-3 пъти срещнахме местни и  търсихме нещо насочващо , но всички даваха противоречива информация.
Точно преди да се качим в колата, засякохме един старец, който ни обясни, че по-лесно може да се достигне до водопада през село Поляците. В знак на благодарност го откарахме до дома му.
И така след един месец, отново бяхме в района. Пейзажите изглеждаха по-различни и още по-красиви. Този път без много да му мислим, когато срещнехме човек, веднага питахме за водопада. Повечето от територията около селото е заета от обработваеми площи, което до известна степен затруднява ориентирането на търсещите водопада. 
В крайна сметка....Успяхме...
Скрита горска пътечка се спуска право надолу към каньона на малката рекичка. 
Колкото по-надолу слиза пътечката, толкова слънчевата светлина изчезва и мястото става усойно. 

В началото всички дървета бяха покрити с топлите есенни багри, а ниско долу в каньона на реката, листата бяха окапали и образуваха красив килим. 


Ииии...ето го и водопада.. ...

За съжаление, едвам, едвам се стичаше вода. Но това не ни обезсърчи. Разглеждахме наоколо и се наслаждавахме на спокойствието сред природата. Направихме си дори пикник, с предварително подготвените сандвичи. С една дума- прекарахме си чудесно!
Все още не се беше запролетило достатъчно, когато ние отново бяхме на познатото място.

Пейзажите отново се различаваха драстично.

Този път вода имаше...


Въпреки че водопадът не е голям – около 10 м пад, за мен винаги е бил и ще бъде едно от най-красивите места, които съм успяла да видя и на които съм била.След известно време научих, че за да се достигне до водопада от горната му страна може да се мине през кариерата, при която случайно бяхме попаднали първият път или както ние направихме – по пътечка покрай водопада се излиза точно на върха, откъдето водата започва да се спуска. Преди Куза скока има още едно малко падче. 
А това е реката.                                                                                                                                                                                         

На есен с песен, след поройни дъждове...водопадът ни зове.......!!!!
Есента на 2009 си организирахме нова екскурзия.
Този път природата беше направила магия. Времето беше прекрасно. 
с.Поляците
 Ноемврийското слънце озаряваше всичко наоколо. 

Всяко посещение е  по-впечатляващо от предходното.


Единственият факт, който много ме притесни беше- поголовната сеч в гората около пътеката за водопада. Частица от очарователния пъзел вече липсваше...Да се надяваме, че всичко е било планирано.


От есента на 2009 не сме ходили повече до водопада, но има няколко места в района, които ни очакват и с радост бих повървяла през нивите и гората, за да стигна до малката рекичка, водопада и кристалното езерце в усойния каньон.
=======================================================
Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!
=======================================================


Ако ви е било интересно и мястото ви допада, не пропускайте и : 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 # в.Шарлака-с.Могила,обл.Шумен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Няма коментари:

Публикуване на коментар