Сезонът на чернокопа или разходка по Черноморието – TOUR 12/ ноември 2012



Тази обиколка е посветена на чернокопа и хубавото вино. Есента е сезонът на чернокопът. А тази есен е още по-специална. Според рибарите покрай нашите брегове са се появили много пасажи и то на едър чернокоп ,а уловът им е доста богат. В зависимост от размерът си, рибите по нашето Черноморие имат по няколко имена- например, до 200-300 гр рибка- чернокоп, по-големите екземпляри – лефер. Тази риба, може да срещнете и с името гофус. Както е известно това е една от най-вкусните риби приготвени на скара. Ето защо, екипът на TOURS by CIELO, реши да се увери в това като направи обиколка  през няколко Черноморски градчета.  
 Маршрутът ни отведете и до село с така сладко звучащото име Медово. Намира се на 20-тина километра от Поморие. Наоколо има прекрасна гледка към  морето, а в самото село е изградено шато,  с изба , къщички, параклис, улица на занаятите. Архитектурният стил на целия комплекс е традиционен, български, възрожденски . 







Там могат да се открият страхотни вина от няколко големи винарни, разположени в Североизточна България. Времето сякаш е спряло. Има няколко „дюкянчета”, които за съжаление не работеха. 
Следващото място, което посетихме е град Поморие- стария Анхиало. Извън сезона се оказа толкова очарователно. 


По крайбрежната алея определено се усещаше оживление. 


Лодки, постоянно излизаха на брега, а рибарите продаваха риба на  място. 


И каква мислите беше рибата- чернокоп. Различни видове птици кръжаха наоколо, усещайки храна. Успяхме да уловим в кадър и няколко корморана.
  В старата част на Поморие, почти нямаше жива душа. 





Посетихме старата църква ”Преображение Господне” и се разходихме по калдъръмените улички. 

По обяд се разнасяше миризма на печена риба...По централната улица, местните се наслаждаваха на слънчевото време, а ние се отправихме към „Музея на солта”. 
Това е единственият такъв музей у нас и в цяла Източна Европа. Там солта се произвежда посредством слънчево изпарение на морска вода. Това е същият метод, който са използвали още в дълбока древност. Известен още като „Анхиалска” технология за производство на сол. 
 Според историците, солниците са съществували още преди основаването на града около V в.пр.Хр.  
Поморийското езеро  приютява много видове птици. Защитен обект е от 2001г. Всички любители на птичето царство, имат възможност да наблюдават различни екземпляри. За съжаление нямахме късмет с птиците тук.
 Обиколката ни продължи към Ахелой. Тук строежите, бетонните скелети, надминават всички очаквания . 

Но това е цялата картина и по на Север. Най-голямо впечатление ми направиха ято лебеди, които сякаш нищо не ги безпокоеше и спокойно си плуваха в едно заливче под следобедните слънчеви лъчи. 



В Несебър пристигнахме почти по залез. 



Пристанището приличаше на голяма гара, на която пристигаха хора отвсякъде и съответно други, които си тръгваха. 
 Всички бяха там, за да си вземат пресен чернокоп. Рибарските корабчета тъкмо бяха пристигнали. Уловът се изсипваше в лонди и веднага беше отнасян от клиенти...По това време на годината Несебър също, както Поморие е много очарователен. Няма ги тълпите и шумът. 


 Пътят ни мина и през Бяла и затова не пропуснахме пристанището там. Много лодки се отдалечаваха навътре в морето. Надяваме се, уловът да е бил добър.


И така...в сезона на чернокопа, екипът на "Обиколки със Сиело" препоръчва следната рецепта:  пресен чернокоп на скара, хубаво вино по Ваш вкус и прекрасни моменти!!!!
* Още снимки на страницата ни във фейсбук:   https://www.facebook.com/ToursByCielo/


Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!


Коментари

  1. Винаги съм искал Cielo да започне да пише фотопътеписи (защото освен отличен разказвач е и прекрасен фотограф). Ето сега видях моето желание изпълнено с този блог. Поздравления, ще продължа с интерес да следя пътешествията на Tours by Cielo! Arcadia

    ОтговорИзтриване
  2. E..трогната съм!Благодаря!!!Да получа такива думи от един от най-видните в двете споменати области си е направо признание!!!Поздрави, Катя (Cielo)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации