Созопол и пясъчните фигури в Бургас -TOUR 40 /01.09.2013


Първият ден на септември (неделя) за нас се оказа един своеобразен завършек на лятото.Организирахме си кратко пътуване. Първоначалната ни идея беше посещение на пясъчните скулптури в Бургас, но добавихме една разходка из Созопол. 
Който следи пътеписите знае, че Южното Черноморие е новост за нас, защото е по-близо и някак остава пренебрегнато.
Та, като за първо посещение на Созопол, направо се влюбих в това малко, очарователно късче от България. 
Паркирахме се директно в стария град.
Скалистият бряг, тесните улички, архитектурата, накацалите по ръба на скалите малки романтични заведенийца, завладяха ме веднага. Колко ми трябва- калдаръмени улици, малки сувенирни магазинчета, руини, тюркоазена вода и вече обожавам мястото.
Освен тази атмосфера обаче, Созопол очарова и със своята история и паметниците на културата.
Точно  2 -3 дни,  преди нашето посещение е било и откриването на празниците на изкуствата „Аполония”. Емблемата на Созопол!
Въпреки по-ранният час, хора щъкаха във всички посоки. Цели туристически групи с гидове бяха пред православният храм „Св.Св. Кирил и Методий“, който след реставрация  се гордее със своята нова 22м камбанария. 


Созопол е едно от най-старите селища по българското черноморско крайбрежие, което предопределя и богата му история. От няколко години в старата част на града се извършват мащабни археологически разкопки, чийто находки, допълват очарованието на черноморското градче и успяват да върнат духа от миналото. Открити и реставрирани са южната и източната крепостни стени, южната крепостна порта и т.н.


Въпреки че вече е септември, денят е слънчев и топъл. Много от хората са предпочели да прекарат деня на плажа. Глъчката, която дочух, ме отведе по тясна уличка до самия бряг, откъдето се открива прекрасна гледка към плажа и морето.


Едно след друго малките заведенийца, следваха по пътя, скрити под зеленина и чадъри . 




Впечатление ми  направиха и смокиновите дръвчета, явно доста разпространени тук.

Слънцето се отразяваше в кристалната вода.
Вмъкнахме се в Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула”

Тук могат да бъдат видяни зърнохранилище, стражева кула, античен кладенец, моряшки пособия, стари амфори, каменни фрагменти и т.н.


След музея се шмугнахме в една от уличките във вътрешността, където атмосферата беше невероятна. Почти пред всяка къща имаше малко ресторантче или пък магазинче.


След малко пред нас се появи и остров Св.Иван.

Той е един от 5те най-големи острова в българските териториални води на Черно море. 
Фар привлече погледа ми. Над острова се рееха гларуси и чайки, а всякакви лодки, моторници и малки яхти прорязваха водата. 


Успях да запечатам и част от  руините на средновековния манастир "Свети Иван Предтеча", където неотдавна археолози откриха (мощехранилница) с надпис Йоан Кръстител.. 
Мощите се съхраняват в църквата „Св.Св. Кирил и Методий“.
Точно по обяд, решихме да си направим кратка почивка. Обядвахме в малко, сенчесто заведенийце, върху скалистия бряг, като през цялото време срещу нас беше островът Св.Иван и цялото Северно крайбрежие, докъдето поглед стига. Можех да различа Поморие, Ахелой, Слънчев бряг, Елените и т.н. )с бинокъл, разбира се :)





След това обикаляхме уличките и с интерес забелязвах как дори табелките са направени, така че да се вписват в стила на архитектурният резерват. 






Попаднахме на търговската улица, която беше отрупана с малки магазинчета, където продаваха, каквото се сетите.

На тази уличка се намира и друга интересна църква "Свети Георги Победоносец", където се съхраняват частици, за които се твърди, че са част от Светия кръст.
Поспряхме и на яхтеното пристанище.
За съжаление, отново настъпи момента, в който трябваше да тръгваме.
Отправихме се към Бургас. За да спестим време и да разгледаме максимално бързо морската градина, срещу левче, се възползвахме от влакчето „Атракция”. 


Взех си латенце от „Кафе на колела”, което беше страхотно.

Влакчето потегли и така започна нашата разходка в Бургас. Наложи се да повървим още, за да стигнем до следващата ни цел- пясъчните скулптури. 
Темата на тазгодишния, шести по ред фестивал в Бургас е „Алея на славата”. 


Ако все още не сте посетили експозицията от известни български и световни личности, можем да споделим, че там ще откриете образите на Алберт Айнщайн, Исак Нютон, Стив Джобс, Галилео Галилей, Леонардо Да Винчи, Бийтълс, Ейбрахам Линкълн, хан Аспарух и хан Крум, Цар Симеон и т.н. 
 

Фестивалът ще продължи до 30.09.2013г., така че все още имате време да разгледате изкусно изработените образи.
Последва разходка и в централната част на града. В неделя, в късния следобед по улиците и заведенията беше пълно с хора. И така неусетно времето се изниза.

Макар и за един ден, разходката беше чудна.
С нетърпение очаквам следващото ми посещение в Стария Созопол!
Надявам се, че и вие се разходихте чрез нас!


 
Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!

Коментари

Популярни публикации