петък, февруари 01, 2013

Деветашкото плато-TOUR 18/2009
Връщаме се към 2009г и по-конкретно към месец май, когато през няколкото почивни дни решихме да си организираме обиколка в Ловешка област и до така нашумелите тогава Крушунски водопади.
Направих малко проучвания и съставих маршрут.
Деветашкото плато и река Осъм  са достатъчна предпоставка да бъдем сигурни, че в района ще има интересни природни забележителности. Местността е осеяна с пещери.
Първата, която посетихме се намира на около 1.5 км от  с.Горско Сливово- Голяма Гарваница. Има указателни табели за местонахождението и, но не очаквахме да се намира на такова равно място. Ако тези табели липсваха, нямаше дори да предположим, че пещерата е разположена в този район. Всъщност това е пропаст с дълбочина около 60 м.
началото на стълбата към Голяма Гарваница
Страшничко си е да слезеш по стръмната стълба, тук там свивайки се на две, за да се промушиш между скалите. Извинявам се предварително, но тук не гарантирам за качество на снимковия материал. Май е твърде високо и стръмно.... Но пък усещането си струва. 

стълбата към пещера Г.Гарваница
стълбата към пещера Голяма Гарваница
Когато се озовеш долу е толкова нереално. Чувстваш се като една миниатюрна прашинка.
пещера Голяма Гарваница

По-навътре е доста тъмно и определено е необходима екипировка, с която ние не разполагахме  и се отказахме да навлезем в мрака. Отвън има изградени места за пикник и отдих за туристите. Попаднете ли в района, обезателно посетете Гарваница.
Следващата спирка бяха Крушунските водопади. 

Крушунски водопади
Местност „Маарата” е поредното доказателство, че България е малка, но страшно красива страна. 
Крушунски водопади
Природните феномени са толкова много. Именно в тази живописна местност откриваме освен пещери, водоскоци и най-голямата травертинова каскада в страната, с множество прагове, водни басейнчета, бигорови тераси, подковообразни скали.

Крушунски водопади
Водата, която извира от Крушунска пещера е карстова. На това се дължи приятният цвят в езерата.
Голяма грешка е да отидеш на такова място посред няколко почивни дни. Стълпотворението от хора беше неописуемо. Малко преди езерата, където е паркинга имаше сергии, скари, музика- все едно си на панаир. Започна мъчителна обиколка. Постоянно разминаване с хора, които също като нас бяха дошли да се любуват на тази красота, но удоволствие просто липсваше. Усещаше се по-скоро напрежение. По мостчетата се налагаше да се изчакваме поне по 10 минути , за да се разминем.
Крушунски водопади
Малко по-напред вече не можеше да се мине. А за снимане – и дума не можеше да става, освен ако нямаш нищо против присъствието на други хора в кадъра ти.
Крушунски водопади

Коства ми доста усилия да направя тези няколко кадъра. Наложи се да се кача върху някакви хлъзгави скали, по-високо от всички останали. Стоях буквално на един крак, а се оказах и право срещу слънцето. Но...това е положението. Хубаво, че разполагам със "стативоносец", който ми асистира адекватно в тази ситуация.
Крушунски водопади
За съжаление не успяхме да се качим догоре. Хората бяха прекалено много. Десетки слизаха, а никой не можеше да се качи. През цялото време си повтарях, че ще дойдем пак....
Крушунски водопади 

Отправихме се към следващата точка от маршрута, а именно Деветашката пещера!
Деветашка пещера
Там не беше по- различно, но поне място много. И хубаво, че имаше повече хора, иначе като нищо щяхме да пропуснем да спрем, където трябва. Спуснахме се надолу по хълма към входа. Забелязах, че нямаше ограждения на отворите отгоре. Някой невнимателен като нищо може да падне. Влизайки в пещерата ни лъхна миризма на мазут. Поогледахме се и забелязахме релсите, които са водели до моста (срутения) над реката (който май възстановиха когато снимаха „Непобедимите”2). Все още ми е много чудно колко шум се вдига за прилепите, как пещерата е защитен обект, а преди години е използвана като хранилище за част от държавния резерв и това все още е видно. 
Между другото, открих инфо, че достъпът до пещерата от 1 юни до 31 юли е забранен. Тогава е размножителният период на прилепите.
Пещерата впечатлява с големината и обширността си.
Деветашка пещера

Деветашка пещера

Когато влязохме по-навътре видяхме и река, както и лодки, носещи се на повърхността. Вероятно бяха пещерняци. Фенерчета просветваха в тъмнината. Пещерата е била обитавана още от дълбока древност. Открити са много артефакти, като доказателствен материал за това. Но историята и е публикувана многократно, така че ще пропусна тази част.
През големите отвори навлизаше слънчева светлина и огряваше пода на пещерата. Там, под отворите и до малката рекичка всичко беше плувнало в зеленина. 
Пред пещерата имаше люлякови храсти. Преди да потеглим отново нагоре по стръмния хълм, поостанахме отпред, за да се насладим на красотата и аромата. 
Времето напредваше, а имахме още една спирка- Ловеч. 
Харесвам града още от ученическите си години, когато ни бяха водили на екскурзия там. Някои спомени са доста ярки. Например, пред входа на покритият мост продаваха череши. Все още не беше сезонът им. Голямо ядене падна. А по него време по-рядко се намираха такива неща. 
С приятелката ми бяхме фенки на Джейсън Донован, а там се натъкнахме на ценна за времето си аудио касета с най-добрите му хитове. Бяхме много щастливи!!! J
И така... посетихме Ловешката Средновековна крепост, разположена на красивия хълм Хисаря, в старата част на града. 

Крепост в Ловеч
Крепост в Ловеч
Крепост в Ловеч
Разгледахме пейзажите от всички възможни ъгли.

Ловеч

Откриваха се  хубави гледки. Времето започна нещо да се чумери, но не успя да ни провали разходката. Вече бяхме грохнали от умора.  Не пропуснахме обаче да се разходим в покритият мост. Взехме си и сувенири за спомен.

Ловеч

Доволни от дългия ден и всичките емоции, дойде време да си тръгваме.
Маршрутът е много приятен, а всички забележителности са на късо разстояние една от друга...

И помнете- избягвайте пиковите почивни дни, за да може да усетите истинската красота на тази частица „Рай”.
И един специален поздрав:

http://www.youtube.com/watch?v=aGuNsiSZ9RI 


 
Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!


Още публикации от района:

 

Разходка през април 


Няма коментари:

Публикуване на коментар