Джанавара,Аврен,Венелин- TOUR 15/10.2010



Драги посетители на блога, вече  посрещнахме Новата 2013 година. Всичко започва да се движи в нормалното си русло, като се предполага, че надеждата и оптимизма за предстоящата година  преобладават. В тази връзка искам да пожелая на всички ви  
Eдна наистина прекрасна година, изпълнена с очаквани и неочаквани събития, много положителни емоции, вълнуващи  пътешествия,  незабравими преживявания и куп удивителни спомени!!!

Ще започнем с един кратък пътепис, който ще ви даде възможност да планирате или да добавите към маршрутите си още няколко места от района на Варна.
Колко хора знаят, че една от най-интересните раннохристиянски църкви е открита в околностите на Варна? 
Мястото е известно като Джанавар тепе или „Джанавара” в кв.Аспарухово. 



Руините са проучвани от братя Шкорпил през 1915г. Изградена е през VI век. Дизайнерското  мислене е било на ниво, ако съдим по откритите мозаечни подове.
За съжаление, все още малко е направено по въпроса със запазването и по-мащабното разкриване, консервиране и популяризиране на мястото.
Ако проявявате, интерес може да разгледа следния файл от
ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ КОНКУРС „ПРЕОТКРИЙ БЪЛГАРИЯ” 2011г./ МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА
Както обикновено, средствата за тази цел недостигат. Много хора се възхищават на запазени обекти в другите държави, но едва ли някога са се питали , защо в нашата малка страна няма почти нищо цялостно запазено? Докато подобни обекти, местности и прочие, датирани по-късно от нашите, привличат туристите в чужбина?! 
Тепърва се отделя повече внимание на тази тема. Отговорът се крие в историята на България. През годините на Османско владичество, голям брой църкви, манастири, стари крепости са били унищожавани, опожарявани и сривани до основи. По-късно след войните, за  управляващите не е било интересно какъв е произхода на голяма част от руините..Върху тях е строено. Материали за новите строежи са използвани директно от съществуващите руини. 

И докато ние българите се гордеем с каменния мост на Колю Фичето до гр. Бяла, построен 1865-1867 г - важна забележителност, не ме разбирайте погрешно,  то хората по света вече си имат първия висящ мост- Бруклинският (1870г.-1883г). Понте Векио във Флоренция придобива вида си на мост със занаятчийски и други магазинчета през 1345г. Абсолютно подобие имаме и в България- дело отново на Колю Фичето - Покрият мост в Ловеч с дюкянчета, но забележете едва през 1874г - 1876г. 
В Лондон през 1863 г. е построено първото метро; в България през  1998 г.  
Прогресът липсва.

Отплеснах се мъничко :) 
В самото начало на месец октомври 2010, времето все още беше доста топло и само по себе си предполагаше организирането на туристически ден. 
Маршрутът беше съставен и още рано сутринта посетихме местност Джанавара в Аспарухово.


Отне ни около половин час да разгледаме разкопките и се отправихме към с.Аврен. 
В околностите на селото има скален манастир и решихме да го потърсим. Преди това, спряхме в самото село. 



Разходихме се, като интерес предизвикаха астрономическа обсерватория, която беше затворена в този ден и местната църква с камбанария.. За жалост и тук не липсват гледки от типа „Разрухата на българското село”.


Околностите на Аврен са много приятни за разходка. Има хубави широколистни гори, а съвсем наблизо е и река Камчия, както и едноименният курорт.

Малко след Аврен, буквално до пътя открихме и скалният манастир, известен с името „Кешишлик”.   

За малко да го пропуснем. Лесно се качихме по стълбичката и както винаги, гледките си струваха. 




Продължихме към село Венелин. Точно преди селото в ляво има отбивка, която води към едноименният еко-парк. 

Живописно място за разходка, отмора, риболов, пикник, който каквото му харесва. 


По небето запълзяха тъмни облаци, а вятърът се усили. 

Картината пред нас се преобрази . Все едно сме в приказка. Облаците промениха светлината и всичко наоколо придоби буреносни цветове. 




В един от малките язовири имаше лебед, който плуваше спокойно и грациозно, оставяйки следи по гладката повърхност на водата и изглежда изобщо не се вълнуваше, какво се случва около него.



* снимката е обработвана допълнително

 На връщане се отбихме и до с.Здравец и местният язовир, потънал в зеленина.



На разположение на желаещите, в местността има хижа. 
Мяркаха се и рибари.
Няколкочасовата разходка ни зареди с положителни емоции и както обичам да казвам
" Напълнихме очите и душите си"

 
Ако публикацията ви е харесала, моля използвайте бутона "Сподели", за да я видят повече хора. Благодаря!


Още  

Коментари

Популярни публикации